Piyasada farklı malzemelerden üretilmiş çeşitli saksı modellerine rastlayabilirsiniz. Toprak saksı, seramik saksı, plastik saksı, metal ya da sepet saksı gibi çeşitlerin yanı sıra uzun saksı, balkon saksısı, duvar saksısı gibi farklı kullanım biçimleri olanlar da vardır. Saksı düzenlemesi yapacağınız yerin özelliklerini ve tabii bitkileriniz için en iyi olan malzemeyi kullanmalısınız.
Kapı önünde geniş ama beton bir alanı olan ve bitki ekecek toprağı olmayanlar için saksı dekorasyonu iyi bir çözüm olabilir. Özellikle büyük boy saksıların bir araya gelmesiyle beton bir alanı bir anda yemyeşil bir bahçeye dönüştürme şansınız doğabilir.
Büyük saksıların kullanımına elverişli olabilecek diğer bir dış mekan da teraslardır. Teraslar genellikle beton ya da fayans zemin döşelidir. Birkaç büyük saksıyla birlikte içinizi açacak, şehrin karmaşasından uzaklaştıracak ve sizi doğaya yakınlaştıracak bir peyzaj düzenlemesi saksılarla yapılabilir.
Söze başlarken de söylediğimiz gibi, saksı kullanmanın en büyük avantajlarından biri toprak zemine gereksinim duymadan mekanı bitkilerle süsleyebilmeniz. Geniş basamakları olanlar için yukarıdaki uygulama denemeye değer.
Peyzaj düzenlemesi sırasında oturma bölümü olarak ayrılan topraksız alan gözünüze çıplak görünebilir. Etrafın yeşilliğine rağmen ortada birden bire kesintiye uğrayan bir bahçe görünümünü yıkmak için saksılardan faydalanmak pratik bir çözümdür.
Farklı renklerde ve desenlerde bulabileceğiniz seramik saksılarla sadece bitkileriniz değil, saksılarınız da dekorasyona katkıda bulunacaktır. Dekoratif saksılar balkonda ya da evin bitkilere ayırdığınız bir köşede çarpıcı bir görüntü ortaya koyabilir. Tabii sadece saksıların cazibesine kapılmak yetmez, bu bitkilerle uğraşmayı seviyor olmanız da önemli. Eğer bu işi bir hobi olarak görmez ve bitkilerinize bakmazsınız sonuç iç açıcı olmayabilir. Bitki bakmakta zorlananlar, diğerlerine göre daha az ilgiyle uzun süre dayanabilen kaktüslerle işe koyulabilirler.
Bahçe çitini süsleyen bu saksılar başka bir yaratıcılık örneği. Doğanın renkleri yeşil ve mavi renklerde seçilen minik saksılar sıradan, ahşap bir çiti işte böyle bakanların yüzünü gülümseten bir çiçek köşesine çevirmiş.
Elbette saksıları sadece topraksız alanlara bir alternatif olarak düşünmek hata olur. Geniş ve çeşitli bitkilerin ekili olduğu bir bahçede bile, ek olarak saksı bitkileri kullanabilirsiniz. Bahçedeki ikili koltuğun yanında ya da yürüme yolu köşelerinde veya duvar üstlerinde farklı boylarda saksılar kullanılabilir. Bahçeyi daha da renklendirecekleri gibi, bitki zenginliği katan aksesuarlar olarak dekorasyona katkıda bulunacaklardır