BEBEKLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ

bebeklerde-kalsiyumun-onemi.jpg

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bilinen en zengin kalsiyum kaynağı süttür. Amerikan Pediatri Akademisi de bunu kabul ediyor ve altıncı ayda bir anne sütü ile beslense bile bebeklere ek besin olarak yoğurt verilmesini öneriyor. Bizim kültürümüzde peynir önemli bir besin olduğu için biz çocuk doktorları bir dilim peynir yemelerini de istiyoruz bebeklerinizin. Bu amaçla tuzu alınmış beyaz peynir, labne, krem beyaz peynir ve taze peynir de tüketilebileceğini dikkatinize getiriyoruz.

Bebek ay be ay büyüdükçe ek besinlerin çeşitliliği de artıyor. Bu nedenle de kalsiyumdan zengin diğer besinlerin de tüketilmesi söz konusu oluyor. Ancak kalsiyumdan zengin diğer bitkisel kaynaklı besinlerin kalsiyum içeriklerinin, süt ve süt ürünleri ile mukayese edildiğinde daha düşük olduğunu da unutmamak gerekir.

Alınan kalsiyum kadar, besinlerle alınan kalsiyumun emilimi de çok önemlidir. Bilmeliyiz ki ağızdan alınan kalsiyumun hepsi emilmez. Yiyeceklerdeki kalsiyumun yaklaşık %30’u emilir. Bu oran da yenilen besine göre değişir. Bir defada alınan kalsiyum miktarı artarsa emilim oranı düşer. Net kalsiyum emilimi bebek ve küçük çocuklarda % 60 gibi yüksek bir orandadır. Emilim yaşla birlikte azalır. Erişkinlerde ağızdan alınan kalsiyumun %15-20’si emilir. Günlük ihtiyaç 50 yaşından sonra bu nedenle biraz daha artar. Alınan Vitamin D miktarı kasiyum emilimini etkiler. Besinlerde bulunan fitik asit ve okzalik asit (doğal olarak sebzelerde bulunur) kalsiyumu bağlayarak emilimini azaltır. Ispanak, patates, yeşil sebzeler, fasülye cinsi sebzeler okzalik asitten zengindir. Fitik asitten zengin olan besinler ise lif içerenlerdir. Tahıllar, baklagiller ve soyadır. Bunlardaki kalsiyumun emilimi değişkenlik gösterir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri kalsiyum alımının en güvenilir kaynaklarıdır.

scroll to top