Anne Adaylarına Beslenme Önerileri

anne-adaylarina-beslenme-onerileri.jpg

Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem veriniz. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır.

Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı ve kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil bebeğin içeride yeterli şekilde beslenebilmesidir.

Beslenmede suyu asla ihmal etmeyiniz. Günde en az 8–10 bardak su içiniz. Yaz aylarında bu miktar 12–13 bardağa kadar çıkılabilir.

Günde 1–2 bardak süt içmeniz gebelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak içindir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Günde 1–2 dilim peynir de tüketmelisiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize veya UHT olmasına dikkat ediniz.

Haftada 3–4 gün 1 adet yumurta, her gün  1 porsiyon et /etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen gösterip; et veya kurubaklagil gibi demir içeren yemekleri, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketiniz.

Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketiniz.

Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekler yenmemeli, kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde alınan kilo kontrol edilerek  tüketilmelidir.

Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle son aylarda olan ödemlerin azaltılması amacıyla bu dönemlerde tuzu azaltmalısınız.

Sebzelerin, makarna ve eriştenin, mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama sularını dökmeyiniz, bu yiyecekleri önceden yıkanıp ıslatıldıktan sonra pişiriniz.

Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle kansızlığı önlemek açısından yemeklerle birlikte çay içilmemeli, yemek yedikten 1–2 saat  sonra açık olarak içilebilir, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya  gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Sigara ve alkol, içeriği bilinmeyen besinler/ilaçları ve yapay tatlandırıcıları (Yapay tatlandırıcı içeren sakızlar da dahil) kullanmayınız. Yağda kızartma, kavurma, gibi işlem görmüş, salamuralı/aşırı tuzlu besinleri tüketmeyiniz.

Tarım artıklarının olabileceği düşünülerek sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmeli ve eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Gebeliğin ilk aylarında yapılan “Toxoplasma testleri” sonucunda vücudunuz bu parazitle önceden hiç karşılaşmamışsa bazı önlemleri almanız şarttır. Özellikle kedi ve köpek dışkılarıyla bulaşan bu rahatsızlık gebelik döneminde ortaya çıkarsa bebekte ölümcül veya sakatlıklara yol açan problemlere neden olabilir. Toxoplasma özellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyveler ile iyi pişmemiş çiğ etlerden geçmektedir.

Toxoplasma’dan korunmak için;

Ellerinizi öğün önceleri düzgün şekilde yıkayınız.

Sebze ve meyveleri de tüketmeden önce uzun süreli yıkayınız. Güvenilirliğini bilmediğiniz cafe, restoran vb. yerlerde salata, çiğ sebze veya meyve tüketmeyiniz.

Evinizde kedi veya köpek besliyorsanız aşılarını ihmal etmeyin, onlara da çiğ et vermeyin ve yakın temastan kaçınınız.

Çiğ veya iyi pişmemiş et ve et ürünlerini tüketmeyiniz.

Pre-eklampsi durumu veya riski varsa protein alımınızı arttırmanız gerekebilir veya gebeliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) söz konusu ise diyetisyeninizin önereceği şekilde kalori kısıtlamasına gitmeniz gerekebilir.

Dyt. Sabiha Ataç

scroll to top