Annenin Kan Şekeri Düşükse Bebek Nasıl Doğuyor

annenin-kan-sekeri-dusukse-bebek-nasil-doguyor.jpg

Kontrol altına alınamayan hamilelik şekeri neticesinde 4,5-5,5 kiloda bebekler doğabiliyor. İşte hamilelik şekerine karşı alınması gereken önlemler…
27. haftada tarama testi yapılması şart
\”Kadınların gebe kaldıktan sonra glukoz toleransının bozulması ya da yatkınlığın artmasıyla gebelik diyabeti ortaya çıkıyor. Ailesinde diyabet hastalığı olanlarda yatkınlığın fazla olması nedeniyle mutlaka tarama testi yapılması gerekiyor. Gebeliğin 24-27. haftaları arasında diyabetle ilgili olarak tarama testi yapıyoruz. Ailesinde yatkınlık olanların yanı sıra kilolu kadınlara da bu testin yapılması önem taşıyor. Bebekte kalıcı hasarlar yaratabileceğinden annenin kan şekeri düzeyinin normal sınırlara getirilebilmesi için diyet tedavisi ve insülin tedavisi veriliyor.

Annenin şekeri yüksekse bebek krize giriyor
25 yaşın üzerinde olan ve gebeliğinde aşırı kilo alanlarda gebelik diyabeti riski daha yüksek. Bu durumda annede oluşan glukoz tolerans bozukluğu bebekleri hipoglisemiye sokuyor, kan şekerleri aşırı düşüyor. Bebeğin kan şekeri aşırı düştüğünde hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bebekte ortaya çıkacak kalp büyümesi, solunum sıkıntısı, başka metobalik sıkıntılara karşı da acilen önlem almak gerekiyor.

Bebeğin bu sıkıntılara girmesini önlemek amacıyla annenin gebelik döneminde anne adayının açlık-tokluk kan şekerini düzenli takip ediyoruz. Bu takipleri endokrinoloji, kadın hastalıkları ve doğum, diyetisyen birlikte çalışarak izliyoruz. Gebelik şekeri kontrol altına alınamıyorsa, bebek için fazla kiloyla doğmaya bağlı doğum zorlukları, metabolik ya da solunum sıkıntılarına bağlı doğum sonrası hasarların ve benzeri sıkıntıların riski daha da artıyor.

Hamile kalmadan önce fazla kilolarınızı verin
İdeal kilolarında hamile kalanlar için risk daha azken kilo fazlası bulunanlarda gebelik diyabeti riski artıyor. Gebelik diyabeti tesbit edilenlere beslenme diyeti veriliyor ve aşırı kilo almamaları gerekiyor. Diyet sayesinde aşırı kilo almalarını önlüyoruz, belli bir oranda kilo kaybetmelerini sağlıyoruz. Beslenme uzmanının desteği olmadan ve diyet yapılmadan şekerin kontrol altına alınması oldukça güç. Eğer diyet yapılamıyorsa insülin tedavisine başlıyoruz.

Gebelik şekeri nasıl tedavi ediliyor?
Artık metformin etken maddeli ilaçların gebelerde güvenli olduğunu bildiren çalışmalar var. Ancak yine de etkileri tam bilinmediğinden dolayı gebelik şekerinin tedavisinde ağızdan kullanılan şeker ilaçlarını tercih etmiyoruz. Diyet tedavisi yeterli gelmediğinde ise insüline başvuruluyor.

Burada önemli bir nokta var ki o da, gebelik öncesi şeker hastası olup da şeker hapı kullanan kadınların gebe olduğunun anlaşılmasından itibaren kullandığı şeker ilaçlarının kesilmesi ve şeker seviyelerinin insülin ve diyetle kontrol altına alınmasıdır. Bu ilaçlar da doktor kontrolünde kesilmelidir.

Gebelik diyabeti doğumdan sonra geçer ancak tamamen düzelmez. Beslenme, ilaç ve egzersiz önerileriyle kilo kontrolü sağlanması, kan şekerinin normal sınırlara getirilmesinde çok önemli. Hastaya diyabet hastalığına yakalanma riskinin normal bireylerden daha yüksek olduğuna ilişkin bilgi verilir ve hayat boyu kan şekerini kontrol ettirmesi gerekir.

Gebelikte ise asıl önemli olan kan şekerinin düzenli ve sık sık kontrol edilmesidir. Eğer kan şekeri normal seyrediyorsa bebekte de sorunla karşılaşılmayabilir. Ancak kan şekeri kötü seyrettiğinde bebek de riske giriyor.”

scroll to top