Doğumdan Sonra Vücut Nasıl Olur

dogumdan-sonra-vucut-nasil-olur.jpg

Annenin kırkı çıktığında rahim tümüyle eski haline dönmüş olacaktır. Bebeği emzirmek bu sürecin hızlanmasına yardım eder. Kasılmalar fazla olabilir ve rahatsız edebilir, ama birkaç gün içinde azalacaktır. Doğum sonrası ilk günlerde kanlı, miktarı fazla bir adet kanaması gibi, sonra pembe, daha sonra kahverengimsi bir akıntı olur. Birkaç hafta sonra rengi beyaza döner. Bu dönemde, anne hijyenik bağını 6 saatten kısa sürelerle değiştirmelidir. Eğer kanama anormal ölçüde fazlalaşırsa, annenin ateşi çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa doktora başvurulmalıdır.
Doğumdan sonraki ilk bir ayda “kırk sonu” da denilen, adet kanamasına benzer bir kanama olabilir. Bu kanama adetlerin başladığını göstermez. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Anne telaşlanmamalıdır, zamanla adetleri düzene girecektir.18 aya kadar adet görülmediği de olabilir.

Doğum Sonu Kanama
Nasıl Azaltılabilir
Rahim gebelikte içinde bebek bulundurduğu için normal ölçülerden çok daha fazla büyür. Doğum sonrası olan kanamanın azaltılması için, anne eliyle karından aşağıya doğru rahimi sıkıştırarak karnına masaj yapabilir. Masajlarda ağrı hissedilmez ve hiçbir zararı da yoktur.

Epizyotomi Dikişlerinin Bakımında
Annenin Yapabilecekleri Nelerdir?
Dikişler için en iyi bakım temizliktir. Anne, tuvalette taharetlenirken her zaman önden arkaya doğru temizlenmelidir. Taharetlenmede eczaneden alınabilecek özel olarak hazırlanmış ilaçlı sular (karışımlar) kullanılabilir.
Dikişler 7-10 gün sonra artık acımayacak, iyileşecektir. Fazla ayakta durmak, yatarak dinlenmemek dikişlerin iyileşmesini geciktirir. Ağrıya neden olur. Dikiş yerlerinde kızarıklık, akıntı ve şişme varsa iltihaplanmış olabilir. Bu durumda, anne doktora başvurmalıdır.

Sezaryen Doğum Sonrası
·Sezaryenden sonra anneler kendilerini birkaç gün hasta ve yorgun hissedebilirler ve ameliyat bölgesinde acı duyabilirler.
·Sezaryenli anneden kendisini iyi hissettiğinde yürümesi istenir. Yürümek acı verebilir, ama kan dolaşımına yardımcı olur.
·Sezaryen sonrası doktor izin vermeden anne su içmemeli ve yemek yememelidir.
·Anne, bebeğini, uyandıktan sonra ve her ikisinin de sağlık durumu elveriyorsa sırtüstü ya da yan yatarak hemen emzirmeye başlayabilir.
·Sezaryenden sonra anne bir kaç gün hastanede (4 ya da 5 gün) kaldıktan sonra taburcu edilir. Anne eve döndükten sonra dinlenmeye zaman ayırmalıdır. Uykusuz gecelere dayanabilmek için, gündüzleri uyumaya çalışmalı ve dinlenmelidir. Anne ağır şeyler kaldırmamalıdır. Hafif ev işleri yapabilir, ama aralarda mutlaka dinlenmelidir.
·Anne bol elbiseler, yürürken ve ayakta dururken rahat edebileceği terlikler giymelidir.
·Dikişler alındıktan sonra ayakta duş yapabilir, ama dikiş yerlerini kuru tutmalıdır.
·Doğum sonu kanaması bittikten sonra, eğer anne kendini hazır hissediyorsa cinsel ilişkiye başlayabilir.
·Sezaryen sonrası iyileşme döneminin, değişmekle beraber, birkaç hafta sürmesi normaldir.

Dr. Sabri Öncel

scroll to top