Bu tamponlar sıklıkla denize ve havuza girilen yaz aylarında tercih edilen, silindirik şekilleri sayesinde tamponlar rahatça yerleştirilebilen ürünlerdir.
Vajinal tamponlar riskli midirler?
Eğer kurallarına uygun davranılır ve gerekli hassasiyet gösterilirse tampon kullanımı oldukça güvenlidir. Toplumda vajinal tampon kullanımı hakkındaki en sık kaygı tamponun yerleştirilmesi ile ilgilidir. Birçok kadın tamponu yanlış yerleştirmekten doğabilecek sıkıntılardan çekinmektedir. Aslında tampon kullanımında yaşanabilecek sorunlar yanlış yerleştirilmesinden çok yanlış zamanda geri çekilmesinden oluşmaktadır. Vajinal tampon yerleştirilmesi sırasında yapılan hatalar ile yaşanılacak en ciddi sıkıntı vajinal tamponun kanı sızdırmasıdır. Bunun yanı sıra vajinal tamponun geri çekilmenin geciktirilmesi ile hayatı tehdit edebilen, toksik şok sendromu adı verilen tablo oluşabilir.
Toksik şok sendromuna aslında vücudumuzda ve çevremizde sıkça yer alan bir bakteri olan stafilokokların salgıladığı toksinler ile bir nevi kan zehirlenmesi tablosudur. Bu durumda böcek-yılan sokması benzeri bulgular oluşmaktadır. Ani yükselen ateş, bulantı-kusma, kas ağrıları, halsizlik, baş ağrısı ve üşüme-titreme sıklıkla görülen belirtilerdir.
Toksik şok sendromundan kaçınma yolları nelerdir?
Vajinal tampon kullanırken dikkat edilecek birkaç basit kural bu tablonun görülme riskini çok azaltır. En önemli kural vajinal tamponun yerleştirilmesinden 4-8 saat sonra mutlaka geri çekilmesidir. Bu durumda toksik şok sendromu riski sıfıra yakın olmaktadır. Toksik şok sendromunun görüldüğü hastaların en sık yaptığı hata vajinal tampon ile gece uyumaktır. Bu durumda tampon uzun süre vajinada kaldığı için risk de artacaktır.
Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar adet kanaması için yeterli olacak en küçük boyuttaki tamponun tercih edilmesi, aynı anda birden fazla vajinal tamponun yerleştirilmemesi ve kanama haricinde vajinal akıntı nedeni ile tampon kullanılmamasıdır.
Vajinal tampon nasıl yerleştirilmelidir?
Vajinal tamponlar parmak uçları kullanılarak rahatça vajinada ilerletilebilirler. Tampon doğru yerleştirildiğinde kadınlarda herhangi bir rahatsızlık oluşturmamalı ve kadınlar tamponun varlığını hissetmemelidir. Eğer bir şekilde rahatsızlık mevcutsa bu durum en sık tamponun yeterince derine yerleştirilememesinden kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman kadınlar vajinal tamponun derinlere kaçmasında çekinirler. Bu son derece yersiz bir kaygıdır. Tampon ne kadar derine itilirse itilsin, karın içine kaçmayacaktır. Bu nedenle tampon iyice itilmeli, sadece tamponun ipinin vajina dışında bırakılmasına dikkat edilmelidir. Bu ip tamponun geri çekilmesinde kolaylık sağlaması içindir, ancak ipin vajinaya kaçması durumunda bile, tampon kolayca geri alınabilir. Eğer ki tampon geri alınamıyorsa, en kısa sürede jinekologa başvurmak gerekir. Hekimler her zaman vajinal tamponları kolayca geri çekebilmektedirler.
Vajinal tampon uygulaması tuvalete gidilmesine engel midir?
Vajinaya yerleştirilen tampon idrar çıkış deliğini ve anüsü kapatmamaktadırlar. Dolayısıyla vajinaya yerleştirilen tamponlar tuvalate gidilmesine engel oluşturmazlar. İyi yerleştirilmiş vajinal tamponlar idrar ve dışkı ile temas etmeyecekleri için tuvalete gittikten sonra da vajinal tamponunun değiştirilmesine de ihtiyaç duyulmamaktadır.
Tampon uygulaması vajinal enfeksiyon riskini arttırır mı?
Hijyen kurallara uygun davranıldığında (uygulama öncesi eller mutlaka yıkanmalıdır) vajinal tamponlara bağlı gelişen enfeksiyon riski çok düşüktür. Ayrıca bu tamponlar adet kanının hava ile temas ettiğinde oluşan kötü kokunun da oluşmasını engelleyerek, bu özel günlerde kadınlara konfor sağlamaktadırlar.
VAJİNAL TAMPON UYGULAMASI SIRASINDA ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER:
* Vajinal tamponlar asla 8 saatten uzun uygulanmamalıdır.
* Gece yatarken tampon uygulanmamalıdır.
* Aynı anda birden fazla tampon uygulanmamalıdır.
* Vajinal akıntı nedeni ile tampon kullanılmamalıdır.
* Vajinal tampon varlığında cinsel ilişkiye girilmemelidir.