Saçları korumanın yolu ise tıpkı ciltte olduğu gibi alınacak bazı önlemlerden geçiyor.Güneş ve denizin pek çok faydası var. Ancak bu faydaların yanı sıra gerekli önlemler alınmadığı takdirde bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebiliyor. Ciltte yaşlanma belirtilerinin yaşanmasına neden olan bu etkenler, saçları da yaşlandırıyor. Bu nedenle cildimizi korumak için nasıl önlem alıyorsak aynı şekilde saç sağlığı için de dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yaşlanan saçın geri dönüşümü sanıldığı kadar kolay değil. Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Simin Ada, yaz aylarında saç yaşlanmasının önüne geçebilmek için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veriyor.
Saçın protein yapısı bozuluyor
Güneş, klorlu ve tuzlu su, saçın protein yapısında bozulmalara neden oluyor. Bozulan protein yapısıyla birlikte saçlarda incelme, kopma ve kırılmaların yanı sıra saç renginde solma izleniyor. Saçımızın yılda 10 santim uzadığı düşünülürse 30 santimlik bir saç teli yaklaşık 3 yıldır bizimle ve birçok dış etkene maruz kalıyor. Güneş, deniz ve havuzun yanı sıra saç boyaları, sık fön çektirmek, çok gergin yapılan atkuyruğu ya da örgüler ve saç şekillendiricilerinin kullanılması da saçın yapısını bozuyor. Tüm bu etkenler bir arada düşünüldüğünde yaz aylarında saçların yaşlanmaması için ekstra özen göstermek gerekiyor.
Yaz aylarında saçınızı koruyacak öneriler
1- Havuzdan ya da denizden çıktıktan hemen sonra saçınızı mutlaka yıkayın.
Nemlendirici özelliği olan şampuanları kullanın. Yaz aylarında saçlar diğer mevsimlere oranla daha çok yıkanıyor. Tuzlu su ve klorun saçtan tam olarak arınması için yıkamanız gerekiyor. Sık yıkamak saçlarda kurumaya neden oluyor. Bu nedenle şampuan seçiminde dikkatli olmak ve nemlendirici özelliği olanları tercih etmek şart.
2- Nemlendirici ve antioksidan özellikteki saç bakım kremleri ve maskelerini kullanın.
Bu amaçla, hindistan cevizi yağı ile saç ve saçlı deriye masaj yapılabilir. Antioksidan içeriği yüksek olan hindistancevizi yağı saçı nemlendiriyor. Yağ içeriği ideal ve durulanması da kolay olduğu için saçınızın ihtiyacına göre belli aralıklarla masaj yapabilirsiniz.
3- Güneş koruyucu krem sürün.
Tıpkı cilde sürülen kremler gibi saçınıza da güneşe çıkmadan önce koruyucu sürebilirsiniz. Bazı saç bakım kremlerinin içinde bulunan 8-10 faktör arası güneş koruyucuları saç için yeterli. Bu kremler saçı güneşin zararlı etkilerinden koruyor.
4- Şemsiye taşıyın, şapka ya da eşarp takın.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için çok güneşli havalarda dışarı çıkarken ya da sahilde otururken mutlaka şemsiye kullanın. Ayrıca şapka ya da eşarp takmanız da güneşin direkt saçınıza etki etmesini engelleyecektir.
5- Sebze, meyve, protein ve kuruyemişlere yer verin.
Beslenmede yaşanan eksikliklerden ilk olarak etkilenen bölgelerden biri saçlar. Yaz aylarında bilinçsiz bir şekilde yapılan ve protein alınmayan diyetlerde saçlar büyük zarar görüyor. B ve C vitamini, çinko, biyotin, selenyum eksikliği de saç dökülmelerine neden oluyor. Özellikle et, süt, yumurta, balık gibi protein içerikli gıdalara sofranızda mutlaka yer verin. Çinko ve demir açısından zengin kabuklu fındık, ceviz, fıstık ve badem gibi kuruyemişleri miktarını abartmadan tüketin. Kuru incir, kayısı, muz havuç, soğan, sarımsak, ıspanak, yoğurt, kırmızıbiber, böğürtlen, roka, maydanoz ve soya fasulyesi gibi gıdalar da sağlıklı saçlar için mutlaka yemeniz gereken yiyecekler arasında yer alıyor.