Evlilik stresini önleyici beslenme önerileri

evlilik-stresini-onleyici-beslenme-onerileri.jpg

Düğün hazırlığı ne stresli, ne karmaşık, ne zor bir dönemdir… Yaşayan bilir. Bu dönemi daha sakin ve mutlu geçirebilmek ise elimizde. İşin sırrı besinlerde! Uzman Diyetisyen Müge Aksu, evlilik hazırlığı dönemini stressiz ve mutlu geçirebilmek için özel beslenme önerilerini yazdı.

Yediğimiz besinlerle seratonin aktivitesini arttırabiliriz
Seratonin (mutluluk hormonu), vücut içindeki aktivitesini başka hormonlarla destekleyebilen bir hormondur. Seratoninin ön maddesi olan triptophan önemli bir aminoasittir ve vücutta üretilmediği için besinlerle dışarıdan alınır. Beyin dokusuna geçişi çevresel etkenler ve alınan besin miktarlarına göre değişir. Başka bir deyişle yediğimiz besinlerle seratonin aktivitesini arttırabiliriz. Bir çok sebze ve meyvede doğal olarak bulunur.

Çikolata, dondurma gibi tatlı besinler, mutluluğumuzu ilk etapta arttırabilirler ancak sonrasında kazanacağımız kilolar ile düğün öncesi bizi daha da depresyona sürükleyebilirler.

Mutluluğumuzun artmasını sağlayacak besinler

Yulaf, patates, pirinç, makarna:Karbonhidratlı besinler seratoninin serbest kalmasını sağlayarak daha mutlu olmamıza yardımcı olurlar. Enerji kaynağımızdırlar. Özellikle yulaf, vücut ve zihinsel yorgunluğu azaltıcı etki gösterir. Miktarına dikkat edildiği ve ağır soslarla birlikte yenmediği takdirde tüketilebilir.

Portakal: Strese iyi gelir. Yüksek oranda C Vitamini içerir. Dinamiklik sağlar ve enfeksiyonlardan korunmada etkindir.
Muz: Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan muz, endorfin deposudur. Asabiyeti azaltır ve rahatlatır. B ve K vitamini açısından zengindir. Mutluluk verir.
Çilek, kiraz, böğürtlen, üzüm: Salgı bezlerini çalıştırarak vücuda direnç ve güç verirler. Mutluluk hormonunun salgılanmasında etkindirler. Özellikle üzüm, kırmızı ve beyaz farketmeksizin seratonin salgılanmasını sağlar. Düğüne hazırlik aşamasında kendimizi daha az stresli hissetmemize yardımcı olur.
Somon balığı: Depresyona karşı etki gösteren somon balığı, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Özellikle içerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır. Kolestrolü düşürür.
Fıstık: Demir, bakır, selenyum, çinko, magnezyum ve fosfor minerallerinin doğal kaynağı olan fıstık, beyin ve sinir sistemi üzerinde etkilidir ve mutluluk sağlayan besinler arasındadır.

Gelin adaylarının gerginliklerini azaltmak için tercih edecekleri besinler

Hindi: İçerdiği Tryptophan’ın seratonine dönüşmesi sayesinde depresyona iyi gelir.
Bezelye, marul, fesleğen, ıspanak:
Ceviz: Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan ceviz, magnezyumun önemli kaynaklarındandır. Hafıza gelişmesinde, sinirsel bağların güçlenmesinde etkilidir. Depresyonun azalmasına yardımcıdır.
Avokado: B, A, C ve E vitaminleri açısından zengindir ve sakinleştirici etki gösterir. Antioksidan özelliği yüksektir. Bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır.
Kavun: A ve C vitamini ve krom minerali açısından zengindir. Su içeriği yüksektir. Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir.
Kafein:Merkezi sinir sistemine etki eder. Bilindiğinin tam tersine stres hormonlarının yükselmesine neden olur. Kan basıncını ve nabız atışını hızlandırır. Mide asit seviyesinin artmasına neden olur. Adrenalin ve dopamin hormonlarının salgısını arttırarak uyanıklık ve aktifliği arttırır. Uykusuzluk, uyku bölünmesi veya huzursuzluğa yol açabilir.

Günde 1-2 fincan kafeinsiz kahve içilebilir. Yerine bitki çaylarını tercih etmek önerilir. Özellikle melisa, anason, papatya rahatlatıcı özelliğe sahiptir ve 1 çay kaşığı bal ile rahat uyumaya yardımcı olur. Ilık 1 bardak süt de olumlu etkili olacaktır.

Bitter çikolata
Herşeye rağmen çikolatadan vazgeçemiyorsak, siyah – bitter çikolata tercih edilebilir. İyi bir antioksidan ve flavonoid kaynağı olan çikolata, stresle başa çıkmanın en güzel yoludur. Penilatilamino içeren çikolata, mutluluk hormonun artışını sağlar. Az miktarının bile keyif vermeye yeteceği unutulmamalıdır.

Renkli besinler psikolojiyi olumlu etkiler
Renklerin de insan psikolojisinde önemi büyüktür. Beslenme uzmanlarına göre gün içinde tüm renkleri bir arada kullanarak beslenme önem taşımaktadır. Yeşil renkli besinler, rahatlatıcı etki gösterir ve dinlendiricidirler. Mavi renk de sıkıntıları hafifletir ve sakinleştirir. Mavi renkli tabak kullanımının yemeyi azalttığı söylenmektedir. Sarı renkli besinler güç ve enerji verirken, turuncunun iştah açtığı ancak yorgunluğu giderdiği bilinmektedir. Kırmızı acıktıran bir renktir. Asabiyet ve kızgınlığı getirdiği söylenir.

scroll to top