Sizi bir de referansınız anlatsın

Özgeçmişlerin en çok dikkat edilen unsurlarından biridir referanslar. Özellikle daha önceki iş tecrübelerinizden alacağınız doğru ve güçlü referanslar kariyerinizde yol açıcı olacaktır

YAŞAM Hit: 1000 / Yorum: 0 / 20 Kasım 2012 19:09
Sizi bir de referansınız anlatsın
-A +A

 

Kariyerinizde doğru hedefe ulaşmak doğru iş seçimlerinden geçer. İş ararken tercih edilmek ise kariyerinizin başında ya da ortalarında da olsanız tecrübelerinizin ve yetkinliklerinizin doğru şekilde karşı tarafa aktarılmasıyla olacaktır.Bunun en önemli aracı olan özgeçmişlerin içerisindeki referans bölümü ise yetkinliklerinizi sadece sizin değil başkalarının da anlatmasına olanak sağlar.  Bu nedenle işe alım uzmanları özgeçmişlerdeki referans bölümüne büyük önem veriyor. Özgeçmişte yer alan referansları tek tek arıyor ve onlara sordukları sorularla adayı daha yakından tanımak istiyor. İşe başvurma sürecinde özgeçmişinize referanslarınızı yazmadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var: 

Dost ve akraba referans değildir
Referansın en ideali elbette hakkınızda olumlu geri bildirimler verecek kişilerdir. Ancak iş başvurularında dost ve akrabaların referans gösterilmesi tarafsızlığı ortadan kaldıracağı için başvurunuzun etkisini hafifletecektir. Özgeçmişinize referanslarınızı eklerken üç önemli kritere göre hareket etmelisiniz.  

İlk olarak daha önce çalıştığınız iş yerinde sizin iş yapış şekillerinizi ve çalışma performansınızı yakından tanıyan yöneticilerinizi referansınız olarak yazabilirsiniz. Çünkü iş yerindeki çalışma disiplininiz hakkında en doğru bilgilerini onlar verecektir.

İkincisi, bağlı bulunduğunuz firmalardaki kişilere ya da irtibat halinde olduğunuz müşterilere kişilere özgeçmişinizde yer verebilirsiniz. Bu kişiler de sizin çalışma hayatınıza yaklaşımınız hakkında etkili bilgiler verecektir.

Üçüncüsü ise iş dünyasına yeni adım atacaklar için… Daha önce hiç çalışmamışsanız okul hayatınızda sizin hakkınızda bilgi sahibi olan eğitmenlerinizi referansınız olarak gösterebilirsiniz. Özellikle üniversite mezunu adayların kullanabileceği bu tercihte, üniversitede birlikte projeler yürüttüğünüz akademisyenler sizin için iyi birer referans olabilir.

Referansınız ulaşılabilir olmalı
Özgeçmişinize ne kadar çok referans yazarsanız daha çok etkili olacağını düşünmeyin. Önemli olan sizin hakkınızda doğru bilgi verecek ve de en önemlisi ulaşılabilir referanslar vermek. Referansınız olarak belirttiğiniz kişinin adres ve telefon bilgilerinin güncel olması büyük değer taşıyor. 
Son olarak en kritik nokta ise referansınızdan onay alma aşaması. Özgeçmişinize irtibat bilgilerini yazdığınız kişiyi mutlaka bu durumdan haberdar etmelisiniz. Karşı tarafla görüşmek istemeyecek, sizin hakkınızda yanlış bilgiler verecek bir kişiyi referans olarak belirlemek kariyerinizde geri dönülemez sonuçlara yol açabilir.

 

kariyet.net

Anahtar Kelimeler : işte referans,
Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Hava Durumu
Hava Durumu
Yükleniyor...